Makaleler » Blog » Tekstil Endüstrisinde Antimikrobiyal

Tekstil Endüstrisinde Antimikrobiyal

Sağlıkla ilgili meslekler söz konusu olduğunda, patojenlere karşı koruma büyüyen bir endişe kaynağıdır.


Sağlıkla ilgili meslekler söz konusu olduğunda, patojenlere karşı koruma büyüyen bir endişe kaynağıdır. Bu yüzden günümüzde antimikrobiyal özelliklere sahip tekstil ürünleri giderek daha fazla arzu edilir hale gelmektedir. 

Mantarlar ya da diğer benzer böcekler, ölümcül enfeksiyonlardan ve alerjik reaksiyonlardan sorumludur. Antimikrobiyal tekstil ürünleri üretimi var olmasına rağmen, tekstilin ömrü boyunca ve nesiller boyunca mikrobiyal zorluklarla etkinliğin sürdürülmesi devam edecektir. Tekstil sektöründeki antimikrobiyal, test sonuçlarının nasıl test edileceği ve sunulacağı, etkinin nasıl kalıcı hale getirileceği ve tedaviye karşı mikrobiyal dirençten nasıl kaçınılacağı olarak yeniden ifade edilebilir. Bu sorunlar, bariz ticari ve reklam potansiyeline rağmen, etkili, dayanıklı, ucuz ve güvenli biyosidal tekstillerin piyasada yaygın olarak bulunamamasına neden olacak şekilde birleşir. 

Teknik ya da performans kumaşı nihai olarak ister dış mekânda ister iç mekânda ya da vücutta kullanılsın, mikrobiyal kontrol, nem yönetimi, koku kontrolü, esneme ve hatta yumuşaklık gibi zorluklar baskın olacaktır. Tüketicilerin performans ihtiyaçları, yani dayanıklılık, uygulama kolaylığı, güvenlik, son kullanım ve nihai performans gereksinimleri gibi ihtiyaçlar, antimikrobiyal ürünlerin değer zincirini belirler ve bu değer özellikleri, pazar başarısı için marj farkını yaratır.

Tekstil liflerinin içsel özellikleri, mikroorganizmaların büyümesine neden olur. Ek olarak, substratların yapısı ve kimyasal işlemler mikropların büyümesini indükleyebilir. Nemli ve sıcak bir ortam sorunu daha da kötüleştirir. Mikroplarla istila, patojenlerle çapraz enfeksiyona ve kumaşın cilde yakın olduğu yerlerde kokuların artmasına neden olur. Ek olarak, tekstil substratlarının lekelenmesi ve performans özelliklerinin kaybı, mikrobiyal saldırı sonucu oluşur. Temel olarak, kullanıcıyı ve tekstil alt tabakasının kendisini korumak amacıyla tekstil malzemelerine antimikrobiyal bir apre uygulanır.

Tarihsel Süreç:

İkinci Dünya Savaşı sırasında, pamuklu kumaşlar çadır, branda ve kamyon örtüleri için yaygın olarak kullanıldığında, bu kumaşların mikrobiyal saldırının neden olduğu çürümeye karşı korunması gerekiyordu. 1940'ların başlarında, dünyanın dört bir yanındaki tropikal ve subtropikal bölgelerdeki tekstillerden izole edilen mantarlar, mayalar ve algler hakkında veri toplandı ve derlendi. Pamuklu dokuma ve diğer askeri kumaşlar, kumaşları sertleştiren ve onlara belirgin bir koku veren klorlu mumlar, bakır ve antimon tuzlarının karışımlarıyla işlendi. O dönemde, bu malzemelerin uygulanmasının potansiyel kirletici etkileri ve toksisite ile ilgili konular önemli bir husus değildi. İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra ve 1950'lerin ortalarına kadar, pamuklu kumaşlarda kullanılan fungisitler, 8-hidroksigiunolin tuzları, bakır naftenat, bakır amonyum florür ve klorlu fenaller gibi bileşiklerden oluşuyordu.

Mikroplar nelerdir?

Mikroplar çıplak gözle görülemeyen en küçük canlılardır. Bakteriler, mantarlar, algler ve virüsler gibi çeşitli mikroorganizmaları içerirler. Bakteriler, ısı ve nemin etkisi altında çok hızlı büyüyen tek hücreli organizmalardır. Bazı spesifik bakteri türleri patojeniktir ve çapraz enfeksiyona neden olurlar. Mantarlar ya da küfler yavaş büyüyen karmaşık organizmalardır. Bunlar kumaşı lekeler ve kumaşın performans özelliklerini bozarlar. Mantarlar pH 6.5'te aktiftir, algler ise mantar ya da bakteri olan tipik mikroorganizmalardır. Algler, büyümek ve kumaşlarda daha koyu lekeler oluşturmak için sürekli su ve güneş ışığı gibi kaynaklara ihtiyaç duyan mikroplardır.

 

Yorumlar

Yorum / Soru ekleyebilmek için üye olmanız gerekmektedir.

Alışveriş Sepetim

X
WhatsApp destek ekibimiz sorularınızı cevaplıyor.
Merhaba, nasıl yardımcı olabilirim?
WhatsApp Destek Hattı
ShopPHP | v5