Makaleler » Blog » Türkiye'de Tekstil, Ev Tekstili ve Hazır Giyim Sektörü

Türkiye'de Tekstil, Ev Tekstili ve Hazır Giyim Sektörü

Tekstil ve hazır giyim sektörünün Türkiye ekonomisine büyük katkısı bulunmaktadır. 


Piyasaya Bakış

Tekstil ve hazır giyim sektörünün Türkiye ekonomisine büyük katkısı bulunmaktadır. Sektör, yıllardır Türkiye ekonomisinin motoru olarak anılıyor. Türkiye'nin tekstil ve hazır giyim ihracatı, AB ve ABD kotalarının kaldırılmasıyla gerilemeye başladıktan sonra son dönemde artmaya devam etti.

1960'ların ve 1970'lerin sanayileşme çabaları, Türkiye'de modern tekstil endüstrisinin doğmasını sağladı. Başlangıçta bu sektör küçük atölyeler olarak işlev gördü. Ancak zamanla sektör hızla gelişme kaydetti ve 1970'lerde ihracata başladı. Günümüzde ise dünyadaki başlıca tekstil ve hazır giyim üreticilerinden ve ihracatçılarından biri durumuna geldi.

Türk tekstil ve hazır giyim üreticileri üretimi Doğu Avrupa ve Orta Asya'ya kaydırmaya başladı. Türk tekstil ve konfeksiyon şirketleri, 1980'lerde ve 1990'ların ilk yarısında önemli başarılar elde ettikten sonra, son üç yılda artan zorluklarla karşı karşıya kaldı.

Türkiye'de Güncel Tekstil ve Konfeksiyon Senaryosu

Tekstil ve hazır giyim sektörü, son yirmi yılda sanayileşme sürecinde ve ekonominin pazar yöneliminde oynayacağı hayati bir rol ile Türk ekonomisinin bel kemiği olmuştur. 1980'lerde dünya ekonomisine bağlı ana sektördü ve bu sektörün döviz cinsinden ihracat kazançları küresel ekonomiye önemli ölçüde katkıda bulundu. 1990'lı yılların en hızlı büyüyen sektörlerinden biri olan tekstil sektörü, yıllık ortalama %12,2'lik büyüme ile Türkiye ekonomisine katkı sağlayan en önemli sektörlerden biri olmayı sürdürürken, Türkiye ekonomisi ise yıllık ortalama %5,2'lik bir büyüme kaydetmiştir. Sektöre yapılan toplam yatırım 150 milyar doları aştı,

1960'lı yıllarda küçük atölyelerde başlayan tekstil sektörü, hızla büyüyerek Türkiye'yi küresel bir rakip haline getirdi. Özel sektörün (%95) hakim olduğu sektördeki toplam firma sayısı 44.000 civarında olup, bunların %25'i aktif ihracatçıdır. Hazır giyim sektörü ağırlıklı olarak (%80) küçük ve orta ölçekli işletmelerden oluşurken, teknoloji yoğunluklu tekstil üretimi büyük işletmeler tarafından gerçekleştirilmiştir. Bugün Türkiye'nin en büyük 500 şirketinin yaklaşık %20'si tekstil ve hazır giyim sektöründe faaliyet göstermektedir.

Son yirmi yılda liberalleştirilmiş bir ekonomik ortam ve ihracata yönelik politikalara rağmen; düşük işgücü maliyetleri, kalifiye işgücü, nispeten ucuz hammaddeler gibi etkenler sektörün büyümesinde önemli rol oynamıştır. Sektörün üretim değeri 20 milyar ABD dolarının üzerindedir. Sektördeki istihdamın yaklaşık 4 milyon kişi olduğu tahmin edilmektedir (2,5 milyon doğrudan ve 1,5 milyon alt sektörler aracılığıyla dolaylı olarak istihdam edilmektedir). Resmi istatistikler de sektördeki yaklaşık 500.000 çalışanın kayıt dışı işçilikten kaynaklandığını ortaya koymaktadır.

Hazır giyim sektörü, üretiminin yaklaşık %60'ını ihraç etmektedir. Özellikle ihracat yapan üreticiler arasında kapasite kullanım oranları %75 civarındadır.

Türkiye ayrıca yünlü kumaşlar, halılar, sentetik filamentler ve elyaflar, polyester filamentler ve polyamidlerde dünyanın ilk on üreticisi arasında yer almaktadır. Avrupa'nın üçüncü en büyük polyester üreticisi bir Türk-Amerikan ortak girişimi iken, Türkiye'nin sentetik üretimi Batı Avrupa'nın kapasitesine ulaşıyor.

Ekonomik Katkı

Tekstil ve hazır giyim sektörünün Türkiye ekonomisine büyük katkısı bulunmaktadır. Örneğin, tekstil ve giyim endüstrisi şunları temsil eder:

  • Gayrisafi milli hasıla (GSMH) içinde %10
  • Endüstriyel üretimde %40
  • İmalat işçiliği %30
  • İhracat kazancı %35

Tekstil ve giyim sektörü gayri safi milli hasılaya 20 milyar doların üzerinde katkı sağlıyor. Sektör ağırlıklı olarak ihracat gelirleri açısından önemlidir; 1990 yılından bu yana ülkenin toplam ihracatındaki payı %33-39 arasındadır.

Türkiye, 2003 yılında AB'den yapılan toplam tekstil ve giyim ithalatında sırasıyla %8,2 ve %4,8'lik payla AB'ye yapılan giyim ve tekstil ithalatında 2'nci sırada yer almaktadır.

Pamuk Pazarı

Türkiye, hazır giyim sektörü için hammadde açısından çok önemli bir varlık olan pamuğun anavatanı gibidir. Türkiye geleneksel bir pamuk üreticisidir ve bu avantajını tekstille giyim sektöründe kullanmaktadır. Türkiye, yıllık ortalama 800.000-900.000 ton üretim ile Avrupa'da birinci, dünya pamuk üretiminde ise altıncı sırada yer almaktadır.

Türkiye pamuk üretiminin yaklaşık %30'u yüksek kaliteli uzun lifli pamuktan, geri kalanı ise orta kalitedeki pamuktandır. Pamuk endüstrisi, pamuğu temel bir hammadde olarak kullanan tekstil endüstrisine rekabet avantajı sağlar. Türkiye, pamuğun yanı sıra sentetik elyaf, yün ve tiftik üretiminde de güçlü bir konuma sahiptir. Türkiye dünyada sentetik elyafta dokuzuncu, yünde sekizinci ve tiftik üretiminde üçüncü sırada yer almaktadır.

Pamuk Pazarı Trendleri

Pamuk ipliği için başlıca ihracat destinasyonları İtalya, Portekiz, Yunanistan ve Belçika'dır; pamuklu kumaşlar için ise İngiltere, İtalya, ABD ve Belçika'dır. Türkiye bir zamanlar pamuk ihracatçısı iken, 1992'de ticaret dengesinin tersine dönmesi ve o zamandan beri iç talebin sürekli olarak mevcut stokları aşması sonucunda Türkiye pamuk ithalatçısı bir ülke durumuna gelmiştir.

Ev Tekstili Endüstrisi

Türk tekstil endüstrisinin yanı sıra Türk ev tekstil endüstrisi de üretim ve ihracat açısından büyüme ve gelişme kaydetmiştir. Son yıllarda ev tekstiline yönelik iç ve dış talebin artmasıyla ev tekstili üretimi istikrarlı bir artış göstermiş; üretim ve ihracat açısından da büyüme kaydetmiştir. Ev tekstiline dair akla gelebilecek her türlü ürünün Türkiye'de üretimi mevcuttur. Bunlar ihracat değerlerine göre şöyle sıralanabilir: nevresim, yatak örtüsü, masa örtüsü, havlu, bornoz, file perde, perde, dantel, iç panjur, battaniye, kırlent, yastık, yorgan ve kuş tüyü yorgan.

Ev tekstili sektöründe büyük işletmeler dışında ülkenin her yerine dağılmış çok sayıda küçük ve orta ölçekli işletme de bulunmaktadır. Tekstil sektörünün bir kolu olan ev tekstili sektörü, Türkiye'nin toplam ihracatında ciddi bir paya sahip olup, Türkiye ekonomisi için önemli bir alt sektör olmuştur. Avrupa ülkeleri, Türkiye'nin ev tekstili ihracatı için en önemli pazarlarıdır. Almanya, İngiltere, Fransa, ABD, Hollanda ve Rusya gibi ülkeler Türkiye'nin ev tekstili ihracatının ana pazarlarıdır. Polonya, Macaristan, Romanya ve Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ülkeleri gibi yeni pazarlar ise giderek daha önemli hale geliyor.

Yabancı Yatırım

Türkiye'de yüksek kaliteye sahip pamuğun olması, CAD (bilgisayar destekli tasarım) ve CAM (bilgisayar destekli üretim) kullanımının yaygınlaşarak sayısının artması ve yetenekli insanlar bulunması gibi etkenlerle Türk tekstil ve giyim sektörü ürünleri dış pazarlarda iyi bir ün elde etmiştir.  

 

Yorumlar

Yorum / Soru ekleyebilmek için üye olmanız gerekmektedir.

Alışveriş Sepetim

X
WhatsApp destek ekibimiz sorularınızı cevaplıyor.
Merhaba, nasıl yardımcı olabilirim?
WhatsApp Destek Hattı
ShopPHP | v5